Rahvusvahelise keemiaolümpiaadi (RKO) võistkond selgunud

17.–19. aprillil toimus Lätis Riias XVII Balti keemiaolümpiaad (BChO), millest võtsid osa Eesti, Läti ja Leedu võistkonnad. Igast riigist oli kaasas kaks mentorit. Eestit esindasid aprilli alguses toimunud valikvõistluse parimad. Mentoriteks olid Uno Mäeorg ja Vladislav Ivaništšev.

From BChO 2009

XVII BChO võistkond avapäeval. Vasakult: A. Timofejeva, T. Pungas, V. Ivaništšev, G. Široki, K.L. Saar, U. Mäeorg, M. Mišin ja I. Jakovlev. Pildistas vaatlejana kaasas olnud emeriitdotsent Rein Pullerits.

Esimesel päeval oli praktiline voor, mis koosnes kahest osast: küllastumata imiini selektiivne redutseerimine ja kristallhüdraadi koostise kvanitatiive analüüs kasutades tiitrimist. Praktilises töös saavutas Eesti õpilastest parima tulemuse Maksim Mišin (29,50 punkti 40-st). Teisel päeval oli teooriavoor, kus sai parima tulemuse Taavi Pungas (50,97 punkti 60-st). Teooria vooru töö sisaldas kolme orgaanika ülesannet, ühte ülesannet anorgaanilisest keemiast (joodi ühendid ja polüjodiidid) ning kahte füüsikalise keemia ülesannet (pürofosfaadi hüdrolüüs; tasakaal ja kineetika süsihappe lahuses)

Kokkuvõttes saavutas Eesti võistkond väga hea tulemuse: esikolmikus oli kaks meie õpilast. Üldvõitja oli Taavi Pungas Tallinna Reaalkoolist (72,97 punkti sajast) ja kolmanda koha saavutas G. Široki. Lätlastele kuulus (R. Čaplinskis) teine koht. R. Čaplinskis võitis 40. RKO-l kuldmedali! Ülejäänud eestlaste kohad olid: 9. M. Mišin, 14. K.L. Saar, 15. A. Timofejeva ja 17. I. Jakovlev.

From BChO 2009

XVII BChO tulemuste põhjal selgus 41. RKO võistkond (18.−27. juuli, London). Võiskonna liikmed (vasakult): K.L. Saar, T. Pungas, G. Široki ja M. Mišin.

Traditsiooniliselt toimub järgmine aasta BChO Tartus.

Eesti võistkonda aitasid ettevalmistada emeriitdots. R. Pullerits, dots. U. Mäeorg,  dots. L. Tamm, dots. K. Herodes, dots. K. Lust, S. Mäeorg, E. Uibopuu, A. Uuustare, J. Nerut, K. Viht, V. Ivaništšev, T. Romann, O. Lebedev, I. Ogibalov, J. Metsik ja A. Laan.

Täielik protokoll, žürii otsus, probleemid ja lahendused riputatakse lähiajal üles aadressil www.olunet.org/bcho.