49. RKOst

Teen väikese ülevaate Tais toimunud olümpiaadist. Kahjuks ei saanud olümpiaadi toimumise ajal väga kirjutada, kuna internet oli võrreldes Eestiga mitukümmend korda aeglasem. Sellest olenemata oli meil järjekordselt väga hea tulemus: kolm pronksi (Siim, Taido ja Paul) ja üks hõbe (Carel).

Organisatoorselt oli olümpiaad väga hästi läbi viidud. Mentorid ei pidanud hotelle vahetama, kõik ajakavad olid enam-vähem õigeaegsed (ülesannete arutelu läks pikemalt, aga see juhtub alati nii) ning kõik sujus väga hästi. Õpilased said nautida head hotelli ja käia paljudel ekskursioonidel, kus nägid kultuuri ja loodust. Avatseremoonial kohtusime ka printsessiga, aga tundus, et seal olime meie printsessile etteaste (Tema vaatas lavalt meid ja kõik kõned olid tema poole). Ilm oli üüratult palav ja niiske. Piisas viis minutit õues olla, et üleni läbimärg olla. Õnneks hoonete sees oli jahutus.

Ülesanded ise olid standardsed aasia koolkonna omad: pigem lihtsad, aga väga palju. Praktilises töös (31-32 kraadi juures) pidi tiitrima, sünteesima ja ümberkristallima ning spektrofotomeetriga mõõtma. Teoorias oli lihtsalt väga palju ülesandeid – 11! Seetõttu oli antud võistlus meie õpilastele pigem raske, kuna esimesed kohad määrati pigem kiiruse, vormistamise ja lingvistika alusel, kui et keemia tundmise. Iga väiksemgi viga oli suure kaaluga. Kuid õnneks suutsid siiski kõik õpilased lõpuks pronksi kätte saada.

Ülesandeid ja tulemusi võite lugeda siit: http://eko.olunet.org/rko/rahvusvahelised-olumpiaadid/
Erinevaid pilte ja tekste saate vaadata facebooki lehelt: https://www.facebook.com/pg/keemiaolympiaad/
Ott Kekišev