BChC kolmanda ja 11. klassi kuuenda ülesannete lahendused

Me oleme juba varem arulenud meie blogis kuidas lahendada 11. klass 6. ülesannet.

Selles videos võite kuulata ja näha autori (Andi Kipper*) arvamust selle lahendamise kohta. Samuti on toodud ka Balti keemia võistluse eesti ülesande autori (Ove Oll**) lahendus. Sellel videos on näidatud ja seletatud kuidas oma lahendust põhjendada. Pöörake tähelepanu sellele, et autori iga väide on sisuliselt lihtne ja ilmne ning ka seda kuidas autor ehitab üles lahenduse loogilise ahela.


Vihje. Kasutage Fullscreen View peramas allnurgas.

All on tsiteeritud sisulised kommentaarid eelmisest postist

  • Uno Mäeorg:
    (ülesanne) … oli tegelikult lahendatav küll, kui rahvas oleks mõelnud (teadnud), et aromaatne halogeniid on elektrofiilina väga nõrgukene ja aldehüüd seevastu väga tugev. Ja nagu Vlad kommenteeris, pidi sellele kaasa aitama ka fakt, et halogeen oli lõppproduktis alles. Ka oksüdeerimise staadium pidi olema tuletatav, kui vaadata üle kõik molekulis olevad funktsionaalrühmad ning mõelda selle peale, mis üldse on oksüdeeritav, ilma, et süsinike arv molekulis ei väheneks(destruktiivne oksüdatsioon).
    Tunnistan, et C=N ühendi tekkereaktsiooni kohta oleks võinud olla lisavihje. TiCl4 mainimine oli ainult tõe huvides, sest ilma selleta reaktsioon lihtsalt ei toimu.
  • Oleg Lebedev:
    Kui vaadata ainult skeemi, siis tõsi küll, lahendada on raske. Aga tekstis oli kirjutatud, et silüül-rühmad lähevad ära ühe kaupa ning selleks sobivad ainult 2. ja 3. etapp. Uno juba selgitas, et kloor mis on seotud aromaatse tuumaga jääbki seisma, järelikult 2. etapis reageerib aldehüüd. Mis aga toimub 3. ja 4. etapides saab leida, kasutades lõpp-produkti bruto-valemit, see vist jäi Vladi selgitusel ütlemata. Epoksiidi tuvastamist lihtsustab ka see fakt, et lõpp-molekulis peab olema kaks tsüklit, millest üks on tugevasti pingestatud.

*Andi Kipper Andi Kipper – aastast 2007 Tartu Ülikooli LOTE üliõpilane. Aastal 2007 osales Rahvusvahelises Keemia Olümpiaadis Moskvas ning võitis hõbemedali.

** Ove OllOve Oll – aastast 2009 Tartu Ülikooli LOTE üliõpilane. Aastatel 2008 ja 2009 Ove oli lõppvooru võitjate hulgas ning väga edukalt osales valikvõstluses. Kuigi ta ei saanud RKO võistkonna, Ove aktiivselt osaleb praeguse võistkonna kandidaate ettevalmistamisel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.